Lentile de contact

Lentile de contact

Lentilele de contact sunt dispozitive medicale folosite la corecţia unui viciu de refracţie al ochiului (miopie, hipermetropie, astigmatism sau presbiopie) şi/sau la schimbarea aparentă a culorii ochilor (irisului).

Tipuri de lentile de contact

  • Moi (flexibile), cele mai frecvente: medicale; cosmetice; cosmetice cu dioptrii
  • Dure (rigide) – au o utilizare mai restrânsă.

Avantajele utilizării lentilelor de contact sunt multiple:

  • Acurateţea vizuală : câmp vizual mult mărit faţă de ochelari; vederea periferică bună; corecţia vederii se realizează în orice direcţie a privirii , deoarece lentila de contact se mişcă odată cu ochiul; posibilităţi de corecţie totală a unor vicii de refracţie mare (toleranţa mare la purtare faţă de ochelari).
  • Estetic şi medical: Lentilele de contact sunt aproape invizibile; efectul psihologic şi estetic (se pot utiliza de la vârste foarte mici – 8-10 ani).
  • Rol de protecţie: în sport, lentilele elimină posibilitatea rănirii nasului sau ochilor de către ochelari în cazul unui impact.
  • Comparativ cu ochelarii: lentilele de contact nu sunt afectate atunci cand plouă, ninge sau este frig afară; nu alunecă de pe nas, nu exercită presiune asupra urechilor, nasului sau tâmplelor; se pot purta în combinaţie cu orice pereche de ochelari de soare.

Totuşi, lentilele de contact prezintă şi câteva limitări: manevrare şi întreţinere strictă, program de purtare strict, controale regulate la medicul oftalmolog.
Există momente când nu e potrivit să purtăm lentile de contact; de aceea, ochelarii nu trebuie să lipsească din viaţa de zi cu zi:
  • alergii, inflamaţii, infecţii, iritaţii în zona perioculară (inclusiv răceala, conjunctivita)
  • ochi uscat, fără folosirea de lacrimi artificiale
  • medii cu praf, fum sau aer condiţionat puternic
  • medii cu praf, fum sau aer condiţionat puternic

Modalităţi de purtare

Pentru că lucrurile în materie de lentile de contact au evoluat foarte mult in ultima decadă, materialele folosite la conceperea lor permit acum purtarea lentilelor până la 16-18 ore pe zi sau chiar permanent timp de 30 de zile. Totuşi, trebuie ştiut că nu toate lentilele au acest regim de purtare, iar avizul unei persoane specializate (medic oftalmolog sau optometrist) se impune in alegerea acestor produse.

Cele mai sănătoase lentile de contact sunt cele de unică folosinţă (se pun pe ochi dimineaţa şi seara se aruncă), permiţând portul alternativ cu ochelarii. Altfel, lentilele de 2 săptămâni sau de o luna, odată desfăcute, expiră la sfârşitul perioadei chiar dacă le purtăm sau nu.

Lentilele convenţionale (cu port de 3 luni sau de un an) sunt dintr-un material foarte învechit, care nu permite ochiului să “respire”. În plus, este aceeaşi lentilă pe care o purtaţi zilnic, timp de un an! Acest regim de purtare este rezervat dioptriilor extreme pentru care nu există lentile standard, de stoc.

Poți face programarea acum

Programare Online